Nieuw rusthuis ingewijd


dinsdag, 20 september, 2011

 

Minister Van Ackere: "Leve de verzilvering".


De binnentuin met zicht op de twee vleugels.(fdto's rb)


Willy Lambrechts tijdens zijn toespraak.

 Het rusthuis Villa Hugardis is officieel ingewijd in oktober 2007, onder andere met de onthulling van een gedenkplaat door minister van Welzijn Steven Van Ackere (CD&V). Hij relativeerde het probleem van de vergrijzing en spreekt liever over de verzilvering. Mannen en vrouwen worden gemiddeld steeds ouder en, meer nog, iedereen verlengt zijn leven weeral met vier jaren-zonder-zorgen.

 

Hij prees het OCMW van Hoegaarden voor zijn opties rond het rusthuis, inbegrepen de ruimte voor dagopvang. Daar kunnen zorgbehoevenden die thuis blijven wonen kort verblijven. Het rusthuis gaat ook een rol spelen in de verzorging aan huis. Voor dit soort investeringen maakt de overheid  voortaan sneller geld vrij. 

 

 

Burgemeester Frans Huon (CD&V) had eerder de lange voorbereiding van de bouw geschetst, eerst met plannen aan de Tiensestraat, terloops aan de Stoopkensstraat en nadien aan de Neskensstraat/Maagdenblokstraat. Hij herinnerde aan het ontstaan van het eerste rusthuis in 1954, een uniek openbaar initiatief als gevolg van een schenking. Het rusthuis steunde toen op zusters die er gratis werkten. Na 1970 waaide een progressieve wind met meer diensten in het OCMW en ook een uitbreiding van het kader.

 

OCMW-voorzitter Willy Lambrechts (CD&V) somde alle medewerkers op, had veel volk te bedanken, vernoemde in het bijzonder Magda Gielens die de overdracht van de bouwgrond wist te regelen. De voorzitter schetste de structuur van het rusthuis met afdeling dementerenden, bad- en eetruimtes, cafetaria, kapsalon, kinezaal, polyvalente zaal, dubbele binnentuin,...

 

In de tuin is het beeld 'De Flierefluiter' geplaatst, een werk van Danny Tulkens.